Как да изберем подходяща входна врата

Здравина и устойчивост на атмосферните условия са сред задължителните характеристики на входните врати. Друга задължителна характеристика е сигурност, тоест защита срещу грабежи. А за доброто първо впечатление е важна естетиката. Покриването на всички тези критерии е изключително трудно. Не малка част от старите врати са изработени от дърво или дървен фурнир. Тези два материала могат с времето да се изкривят или надуят, при дълго въздействие на атмосферни влияния. Нищо не е вечно и металните врати не са такива. При тях с времето е възможно нараняване и отлепяне на покритието.


Вероятно сте се убедили, че на пазара има много нови модели врати с най-различни материали на изработка. Последните модели входни врати изработени от дърво са по-устойчиви от старите модели. Металните входни врати понастоящем се покриват със специално UV покритие, защитаващо ги от излагането им на пряка слънчева светлина и избледняване на цветовете им. Металните врати често могат да се покрият със специален филм, наподобяващ дърво. Така естетиката на вратата силно се увеличава.

Друго важно е изолацията на врататa, която е два основни типа:

• Тип Пчелна пита;
• Тип Минерална вата.

И двата типа имат отлична изолация от шум и топлоизолация.
Понякога смяната на вратата представлява процес на смяна на едната врата с нова. Друг път се налага разширение на отвора за новата врата, а дори и да го смалите, тук влиза и прага – особено, ако дървото е започнало да гние.
Дори в случаите, когато старата Ви каса е наред, то ще е добре да я подмените, за да подсигурите доброто прилягане на новата врата към касата и към Вашата стена. Касите се предлагат в диапазон от размери: 10 см до 50 см. Биват и:

• Фиксирани;
• Регулируеми.

При смяна на вратите и желание за промяна посоката на отваряне, като начало е необходимо да определите дали имате нужда от врата отваряща се наляво или надясно. Застанете срещу вратата и ако пантите Ви са отдясно, имате дясна врата.