По какво се различават входните блиндирани от интериорните врати?

Когато почнем да правим основен ремонт на жилището си то смяната на врати също става една от темите за разглеждане. Дали ще са интериорни или входни е добре да се направи пълно проучване за качеството им, произхода и плюсовете на определените врати. Повечето хора търсят вратите им да са еднакви и да съвпадат като цвят и дизайн и за входа и за вътрешните им помещения. Това е възможно, но нека разгледаме повече каква точно е разликата между тях. Първото и най-важно е, че те се различават по строеж и функционалност.

Блиндираните врати има една основна функция – да пазят жилището от нежелани посетители. Освен с дизайн, когато избирате блиндирана врата трябва да се уверите, че е достатъчно стабилна, не се огъва лесно и подлежи на натиск. В зависимост дали живеете в апартамент или къща, трябва да се обмисли и това, че ако имате къща то вратата й трябва да е устойчива на атмосферните налягания, все пак не желаете със сигурност да сменяте вратите си в период от 2-3 години.

При интериорните врати вече е малко по-различно, те по-скоро служат като декорация на Вашия дом е естествено и за някакъв вид уединение, всеки иска понякога да е сам със себе си.
Входните блиндирани врати трябва да са направени от здрав материал, при интериорните врати трябва да е точно обратното, да са леки и удобни, за да не се напрягаме при всяко отваряне, металът при тях е по-лек и по-малко.

402 3

Обков при интериорните врати

За интериорните врати обковът е малко по-семпъл и също така изборът е много по-голям. При входните врати обковът е по-груб и масивен. Пантите при този тип врати са проектирани така, че да издържат на по-голям натиск и тежест.

• Обработка на вратите

• Блиндирани врати се поставят и на къщи затова при тях трябва да има и допълнителна UV защита, която да ги предпазва от атмосферните налягания.

• При интериорните врати не е нужно това, те могат да се облепят дори с фолио. С това можем да променяме цветовете им щом решим, че искаме промяна в интериора на жилището ни.

• Заключване

• При входните врати заключването е от изключителна голяма важност, чрез него имаме по-голяма сигурност на дома си. Вратите могат да са с:

– 1) стандартно заключване

– 2) – 1 + горна заключваща система

– 3) – 1 + 2 + допълнително резе

-4) ако вратата има и пасивни шипове, то тя става много добър избор за едно жилище;

• При интериорните врати не е нужно изобщо заключване,но всички врати имат,най-опростеното, но за по-голяма защита не е и нужно.