Избор на врата за детска стая

Изборът на интериорни врати за стаята на детето, никак не е лесен. Огромно разнообразие от възможности, включващи различни производители на врати и техните многообразни модели. Пазарът ще Ви даде множество перспективи, които може да Ви объркат или пък да Ви помогнат.

 

Технически, вратата е нужно да пасва на отворът създаден при строежа, а и трябва да се съобразите и със заобикалящия цялостен интериор. Моделите за кухня и хол се избират според желанието Ви за светлина, която да пропускат. За спалните има красиви фрезовки, модели с минимални стъклени елементи или класическо изчистено плътно крило, но възможностите за врата за детската стая изискват внимание към някои други аспекти.

Врати за стаи на малки деца

Ако детенцето Ви е малко или тепърва ще имате бебенце, е добре да заложите на изчистен вариант с остъкление в горната част на крилото. По този начин ще има достатъчно светлина в стаята, а през нощта от лампата в коридора ще влиза приятна мека светлина в тъмната стая. Така малкото дете по-бързо ще привикне да остава само през нощта и ще изгради самостоятелност. Също така, ще имате видимост към детето по всяко време, без да влизате в стаята.

Друг подходящ вариант са стъклените интериорни врати. Макар и да са по-тежки от обикновените интериорни, те са добър избор за малки дечица, обикалящи с моливи и маркери в ръцете. Освен, че стъклото се почиства много лесно, противно на предрасъдаците те са безопасен вариант на врата, тъй като при счупване стъклото се пръска на малки парченца без остри ръбове, на които някой да може да се пореже. Стъклените врати могат да бъдат изработени с интересен принт на тропически плаж или любими анимационни герои, които ще внесат допълнителна свежест и уникалност в детската стая.

Врати за стаи на подрастващи деца

Ако си имате тийнеджър вкъщи, там моделите със стъкло са напълно забранени, тъй като в тази възраст, подрастващите силно започват да ценят личното си пространство. Стаята им се превръща в „убежище” от външния свят, от който се опитват да се изолират, като там остават сами със себе си. Най-подходящото решение за тях са модели със семпла фрезовка или напълно изчистени варианти, като е важно да се допитате и до детето за одобрение на цвета.