Лесна грижа за Вашите врати

Вратите са много важна част от интериора на нашия дом. Затова, те имат нужда да бъдат обгрижвани, да се поддържат, за да запазят своята визия и да функционират безпроблемно.  Знаем, че интериорните врати допринасят и внасят уют и комфорт в нашия дом. Затова трябва да се полага грижа за тях, да ги почистваме и да смазваме периодично пантите.

В тази статия ние ще Ви предоставим няколко съвета, затова как да поддържате вашата входна и интериорна врата, в зависимост от материала на изработка: дърво, стъкло, метал или различен ламинат.

Поддръжка на врати с дървено покритие

За интериорни врати изработени от МДФ материал (плоскости от дървесни частици със средно ниво на плътност), препоръчително е да се използват определени почистващи препарати предназначени за дървени повърхности. Не е желателно да се използват такива съдържащи абразивни частици или киселини. Това е така, защото те могат да повредят покритието на вашата врата. Друг вариант е да ги почистите с мека кърпа, напоена с малко количество вода. След което да подсушите със суха, за да не остане влага. Този вариант е подходящ за металните входни врати.
Дръжките на вратите също е добре да бъдат почиствани, тъй като там е мястото, където се задържат най-много микроорганизми. Това може да правите периодично с бактерициден препарат или мокра кърпа.

Поддръжка на стъклени врати

Стъклените интериорни врати също се почистват с мека кърпа и препарат, който е специално за стъкло, защото трябва да се изпари и да не оставя петна.

Поддръжка на интериорни врати с ламинатни покрития

Този тип врати е най-добре да бъдат почиствани само с мека кърпа и вода, тъй като не се препоръчва използването на препарати, както и абразиви, които биха увредили повърхността на вашата врата.

Като за финал ви препоръчвам и регулярно да смазвате пантите на вратите, тък като по този начин, те няма да скърцат при отваряне и затваряне и това ще допринесе за тяхното по-дълго и правилно функциониране.