Какво можеш да научиш за интериорните врати

Във всеки дом вратите са съвършен аксесоар. Те са едно нежно и практично допълнение към уюта. Това е нашето убежище, в което се чувстваме сигурни и защитени, следователно трябва да ни е приятно и интериорът да гали окото. Много често собствениците не вземат под внимание важната роля на интериорните врати. Голяма грешка – нужно е внимателно да подходите при избора на Вашите вътрешни врати. Материалите, вида на вратата, отварянето и шумоизолацията са едни от малкото неща, за които е важно да внимавате. Ще ви представим няколко полезни насоки за Вашия избор за интериорни врати за Вашето жилище.

Стил на вратите

Когато избираме нашите врати най-често се съобразяваме с цвета – дали на дограмата, дали на входната врата, дали на подовата настилка, но истината се крие във вкуса на всеки един от нас. Когато подът е тъмен най-подхождат светли врати и обратното. Ако коридора Ви е малък е добре да изберете врати със стъкло, за да влиза светлина – така помещението ще е светло и оптически по-широко. Стъклото е добър вариант, но и рискован, тъй като може да се счупи и да си отворите повече работа. В този случай опитайте с плътни врати в светъл цвят – създава се илюзия, че коридорът се разширява.

033 P A

Отваряне на вратите

Много е важно как ще зададете отварянето на Вашите врати. Много често имате избор дали да бъдат отваряни навътре или навън и с коя ръка ще се отваря. Имайте предвид за стаята, на която ще бъде отваряно, че ако е малка, отварянето на вратата ще отнеме от помещението. Така ще стоят нещата и с коридора.

Качество на вратите

Когато търсите своята /своите/ врати не гледайте само цената, а и материалът на изработване, покритието, дръжките и т.н. Много често се случва скъпото да ни излезе евтино, както и евтиното да ни излезе скъпо. На пазара до този момент най-високият клас е HDF материалът. Гледайте колко дебело е крилото, каква е изолацията му и какви са пантите. Те могат да бъдат осови и пеперуда. При осовите панти може да изкарате крилото без да махате пантите – те са един вид на винт, докато при пантите тип пеперуда се разпробива, както крилото, така и касата и при едно премахване и повторно поставяне дупките се разширяват.

Не на последно място при избора на врати е да изискате от фирмата, на която ще се спрете да изпрати свой човек на оглед и да вземе адекватните размери. Съответно вижте светлите отвори на вратите, за да може да направите изводи дали големи мебели ще минат през новите Ви врати.