Съвети при монтаж на интериорни врати

Последната част от ремонта е поставянето на вратите. Като начало трябва да знаете точните размери, а за целта трябва да Ви е поставена подова настилка и стените Ви да са измазани и боядисани. Иначе поемате риск да има разминаване в размерите, както и на вратите, да задирят Вашия под или също така да има луфт между пода и крилото. А ако боядисвате след поставянето на интериорната врата ще трябва да я облепяте и да внимавате да не я изцапате.

Колкото и хубави врати да сте си избрали, с най-добрата изолация и покритие имайте предвид, че монтажът е половината от вратата. Това е една от най-отговорните задачи, затова Ви препоръчваме да използвате специализирана фирма за монтаж или поне квалифициран монтажник.

Ако все пак Вие държите сами да монтирате вратите си ще Ви дадем няколко съвета:

1. Започнете с взимането на размерите. Започваме с подбора на вратата. Преди да отидете в шоурума, първото нещо е да вземете точните размери на строителния отвор. Първо вземете размерите в ширина, в три различни височини. След това се взима височината и размера на зида. Накрая сложете нивелир на стената от двете страни, за да проверите дали има денивелация.

Монтаж на интериорни врати

2. Вратата идва на пакет. След като го разопаковате, първо трябва да сглобите касата. Ако тя е по-дълга от височината на зидарския отвор, означава, че и крилото ще е. Тогава ще се наложи подрязване във височина. Всеки дърводелец извършва тази услуга. Следователно трябва вратата да се затапи и кантова.

3. След това я налагате по отвора и разстоянието между касата и зидарския отвор запълвате с монтажна пяна.

4. Слагате разпънки и чакате да изсъхне поне 30-50мин.

5. След това разпробивате крилото и касата, за да поставите пантите.

6. Закачате крилото за касата и тогава поставяте обкова.

7. Остана само да поставите первазите. Имайте предвид, че первазите идват цели, не изрязани.

8. Наложете перваза по касата и маркирайте къде трябва да изрежете.

9. След като го направите, поставете го и може да ги залепите.

Монтажът на една интериорна врата отнема около час и половина/два. Имайте го предвид колко време да отделите. След като изпълните съветите по-горе вече може да се радвате на новата си придобивка.