Звукоизолация на входна врата – съвети при избора

Входните метални врати с добра шумо и топлоизолация предпазват стаята от силните външни звуци. Самата метална конструкция се отличава с висока звукопропускливост, поради което производителите използват различни технически решения, за да компенсират този недостатък.

В кои случаи шумоизолацията ще бъде най-важна?

За къщи, на които фасадата е от страната към оживена улица или основен път е желателно вратата да има такъв приоритет. Ако входът на сградата е с лице към двора или е защитена с висока ограда може изборът Ви да се спре до закупуване на модел с основно ниво на защита от шум.

Входната врата на апартаменти с максимално ниво на звукоизолация е най-правилното решение. Само по този начин може да се предпазите от шума от входа и да се уверите, че никой не чува разговорите Ви в апартамента.

T 111

Как се осигурява защитата от шума?

Пълнеж на крилото

Освен през остъклени части шум може да премине и през самата врата. За да намалим шумо преминаването през вратата, крилото се прави по дебело като вътрешността се пълни с порести материали като: минерална вата, полиуретан, фибропласт, порест бетон и други. Всички тези материали имат пореста структура, която добре намалява обема на преминаващите звуци. Освен това повечето от тях се характеризират с ниска топлопроводимост, така че задачите на звуко- и топлоизолация се решават комплексно.

Възможно е да се приложи комбиниран пълнеж, ако е необходимо за най-ефективна топлоизолация. Така поради различната плътност на материалите, звукът преминаващ през крилото, става по-тих.

Друг структурен елемент, спомагащ за допълнителна шумоизолация са декоративните МДФ панели. Те едновременно играят роля и на съответна шарка на самата врата.

Нека не забравяме, че и качественият монтаж спомага добрата функция на добре изолираната врата.

В заключение може да кажем, че един дом трябва да бъде, както добре топло така и шумоизолиран. За това си заслужава да си купите врата, която е добре изолирана и си осигурите нужната тишина и спокойствие от външни източници на шум.